A Catalunya, la mel no només es consumeix a
cullerades, sinó que, com ja s’havia fet abans, sobretot en monestirs, es
transforma de diferents maneres. L’hidromel ja es consumia al segle I aC.
Grecs, normands, celtes i saxons li atribuïen propietats energètiques,
digestives i relaxants, i el mateix Juli Cèsar la va fer una beguda predilecta.
L’hidromel, aiguamel o vi de mel s’obté per fermentació de la barreja d’aigua
amb mel, o de most amb mel, amb l’addició d’espècies, com ara nou moscada o
canyella, i fins i tot de pol·len, i s’envelleix en bótes. Sembla ser que és la
primera beguda alcohòlica que es coneix. I de l’hidromel en sorgeix el vinagre
de mel. El sucre del most del vi de mel es transforma en alcohol gràcies a l’acció
dels llevats i es posa en bótes de roure per aconseguir, amb el pas dels dies,
les característiques organolèptiques per fer-ne vinagre. Poseu-ne a les
amanides, els escabetxos, els agredolços, les salses o qualsevol preparació,
això sí, amb compte de no interferir amb cap altre gust.
No hay comentarios:
Publicar un comentario